Hotell Sheraton diskriminerade rom

hotell sheraton stockholm

En händelse som fångade min uppmärksamhet nyligen och som verkligen vuxit och fått en stor betydelse är nyheten om att Hotell Sheraton i Stockholm nekade en romsk kvinna att äta från frukosten. Det är en hemsk händelse som verkligen aldrig borde ha skett.

Det hela hände, ironiskt nog, i samband med att kvinnan vid namn Diana Nyman, från Romska rådet i Göteborg, skulle på besök till Regeringen i samband med deras presentation av vitboken om diskrimineringen av romer i Sverige. När hon skulle gå in på frukosten på Hotell Sheraton så stoppades hon av personalen som sa att frukosten bara var till för hotellets gäster. Detta är upprörande på väldigt många sätt, och det är ett tydligt exempel på att diskrimineringen mot Romer verkligen händer här och nu i Sverige och att det är något som vi måste göra någonting åt snaras. Sheraton gav en lam ”ursäkt” till Diana Nyman, men med all rätta så gjorde hon en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen om händelsen. Så, vad kan du som person göra för att hindra diskriminering av romer?

  • Bojkotta Hotell Sheraton och boka inga rum där, och rekommendera ingen annan att bo där. Det finns gott om hotell i Stockholm på Stockholmshotell.com att välja mellan, så du behöver sannerligen inte bo på något av deras hotell.
  • När du hör någon tala illa om romer, säg ifrån. Du behöver inte ta någon större diskussion, det räcker med att du säger någonting i stil med ”Det där tycker jag var kränkande sagt om romer, jag vill inte hör sådant prat.” och om personen fortsätter envisas med att säga nedvärderande saker, gå helt sonika därifrån. Då visar du ditt ogillande tydligt.
  • Engagera dig för deras rättigheter på olika sätt, det finns alltid någonting du kan göra. Och rannsaka dig själv och dina egna fördomar, de behöver du medvetandegöras om för att kunna bli av med dem.

Vår värld skulle definitivt vara en bättre sådan om vi kunde sluta diskriminera och förtrycka andra på grund av deras tro, etnicitet, sexuella läggning och andra faktorer. Mer jämlikhet och kärlek!