Fejkade sina semesterbilder

I princip varje dag möts vi av fina semesterbilder från vänner på sociala medier som är ute och reser. Och visst är det härligt att titta på. Men alltid när det gäller internet måste man vara uppmärksam, för bilderna kan faktiskt vara fejkade.

9015797-turister-vid-eiffeltornet

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att många tycker det är viktigt att ta fina bilder på semestern och om hur man tar den perfekta semesterbilden.

”Att man regisserar och verkligen bestämmer själv på det här sättet hur bilden ska se ut, är det absolut bästa för att få en fin bild.” Läs mer.

Den som vill ta en fin semesterbild bör alltså regissera och bestämma själv över hur bilden kommer att bli, men allt har en gräns. I Dagens Nyheter kan man läsa om en kvinna som regisserade sina bilder lite väl mycket. Hon la nämligen ut fejkade bilder på Facebook för att lura sin omgivning att hon var på en fem veckor lång semester i Asien, fast hon i själva verket var hemma i Amsterdam. De här fejkade bilderna var en del av ett skolarbete och hon lyckades lura både vänner och familj att hon var borta genom att fejka bilder på allt från buddistiska munkar, till paradisstränder. Med skolarbetet ville hon göra folk medvetna om hur lätt det är att manipulera bilder och hur förekommande det är.

Lyckades fejka Asien-bilder

De fejkade bilderna fick hon till genom att använda sig av befintliga bilder från Asien och photoshopa in sig själv i dem. Sedan tog hon även en del bilder hemma i Amsterdam som hon vinklade och beskar på olika sätt för att få det att se ut som om hon var någon helt annanstans. Hon använde sig även av olika filter från appar för att få bilderna att se mycket trevligare ut.